Sammyk

Sammyk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

(J)ajerkoniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czy istnieje kobieta, która nie uwielbia ajerkoniaku?? Ja na pewno nie należę do tego grona..

(J)ajerkoniak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

(J)ajerkoniak

 

  • 4 zółtka
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 150-200 ml wódki ( w zależności od preferowanej mocy)

 

Sposób przygotowania:

(J)ajerkoniak
Żaden sklepowy ajerkoniak nie spełnił moich oczekiwań w 100 % wiec postanowiłam zrobić swój własny.. Rewelacyjny jako dodatek do lodów i ciast, ale rónież, a może przede wszystkim soute.. Żółtka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej. Kiedy uzyskamy jednolity puch , zdejmujemy z wody i stopniowo(bardzo powoli!) dodajemy śmietankę cały czas mieszając. Po połączeniu dodajemy (również powoli) wódkę. Kiedy wszystko się nam połączy przelewamy do butelki i siup- do lodówki.. najlepiej na tydzień lub dwa, ale u mnie po tym czasie przeważnie butelka jest już pusta ;)Sssmacznego!
(J)ajerkoniak
W tym przypadku kremówka nie musi być schłodzona..
(J)ajerkoniak
Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem..
(J)ajerkoniak
po dodaniu wódki i kremówki stanie się zdecydowanie bardziej płynny..