2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1486]

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne.

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie

 

  • 6 jajek
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • rzodkiewka do dekoracji
  • rzeżucha do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie
Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki. jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy. Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy.
Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie
jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupek
Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie
z jabłka majonezu chrzanu robimy sos do jajek