Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone faszerowane jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz dość zwykłych mielonych, szukasz nowych inspiracji? Mam coś dla Ciebie, kotlety mielone faszerowane jajkiem, szczypiorkiem i serem. Szybko przygotujesz, a smak ich rozpływa się w ustach.

Kotlety mielone faszerowane jajkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety mielone faszerowane jajkiem

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cale jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag sera żółtego
  • ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone faszerowane jajkiem

I

Faszerowane mielone jajkiem

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.

II

Faszerowane mielone jajkiem

2. Obrane jajka, ser ścieram na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno siekam, wszystko razem mieszam.

III

Faszerowane mielone jajkiem

3. Z mięsa formuję owalne kotlety, w środku robię otwór, umieszczam po łyżce farszu, zwijam mięso, tak żeby farsz był w środku.

IV

Faszerowane mielone jajkiem

4. Kotlety panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

V

Faszerowane mielone jajkiem

5. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami oraz sałatką.
6. Smacznego