Sposób przygotowania:
Jajka w sosie musztardowym z boczkiem
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Do garnuszka wlać bulion i wodę, zagotować. Doprawić bulion solą i pieprzem oraz gałką. Odstawić do przestudzenia. Przygotowany na wywarze sos wymieszać z żółtkami i wstawić do garnka z gorącą wodą. Do sosu dodać masło i cały czas ubijać, do momentu aż nasz sos zgęstnieje. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko starannie przetrzeć. Przygotowany sos starannie wymieszać z musztardą i winem. Każde z jajek dokładnie owiąć plasterkiem boczku wędzonego. Jajka włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem. Całość posypać pokrojonym w cieniutkie plasterki porem. Jajka zapiec w temp. 180 stopni około 25 minut.