zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Jajka w sosie musztardowym z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne jajka w sosie musztardowym z boczkiem

Jajka w sosie musztardowym z boczkiem

Składniki:

Jajka w sosie musztardowym z boczkiem

 

  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 2 żołtka
  • 5 dkg masła
  • 60 ml bulionu
  • 60 ml wody
  • 1/2 łyżki musztardy
  • gałaka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • kawałek pora
  • 1/2 kieliszka wytrawnego wina
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowym z boczkiem
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Do garnuszka wlać bulion i wodę, zagotować. Doprawić bulion solą i pieprzem oraz gałką. Odstawić do przestudzenia. Przygotowany na wywarze sos wymieszać z żółtkami i wstawić do garnka z gorącą wodą. Do sosu dodać masło i cały czas ubijać, do momentu aż nasz sos zgęstnieje. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko starannie przetrzeć. Przygotowany sos starannie wymieszać z musztardą i winem. Każde z jajek dokładnie owiąć plasterkiem boczku wędzonego. Jajka włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem. Całość posypać pokrojonym w cieniutkie plasterki porem. Jajka zapiec w temp. 180 stopni około 25 minut.