kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajka w zalewie kminkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie przepadam za kminkiem, więc nie byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je po raz pierwszy. Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę czy kanapkę.

Jajka w zalewie kminkowej

Składniki:

Jajka w zalewie kminkowej

 

  • 6 jajek
  • 1l wody
  • 40g kminku (nie mielony)
  • pół łyżki soli
  • łupinki z czterech cebul

 

Sposób przygotowania:

Jajka w zalewie kminkowej
W małym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki octu lub soli (zapobiega pękaniu jajek) i włożyć jajka. Gotować około 10 minut. Ostudzić i dokładnie opłukać ze wszystkich stron tak aby skorupka równomiernie popękała. W osobnym garnuszki zagotować wodę z łupinkami z cebuli. Dodajemy kminek w całości oraz sól. Całość gotować 15 minut a następnie przecedzić prze sito i wystudzić. Jajka umieścić w dużym słoju lub kamionkowym garnku i zalać przygotowana zalewą. Pozostawić w chłodnym miejscu np. lodówce na 2-3 dni.

Tagi:

jajko jajka