Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Jajka z domowym majonezem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta, pyszna przystawka jajeczna z prawdziwym domowym majonezem z jajek od kur z wolnego wybiegu. Samo zdrowie polecam.

Jajka z domowym majonezem

Składniki:

Jajka z domowym majonezem

 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek

 

  • majonez:
  • proporcja na 2 słoiki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy u mnie Dijon
  • 2 szklanki oliwy lub oleju (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy z pestek dyni... wedle uznania)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru pudru
  • około 2 łyżeczki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka z domowym majonezem
Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół, układamy na półmisku. Żółtka mieszamy z musztardą i kropla po kropli dodajemy olej lub oliwę, energicznie ucieramy trzepaczką ub drewnianą pałką, aż uzyskamy gładką konsystencję. Następnie wlewamy cienkim strumieniem resztę oleju ciągle mieszając. Przyprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. UWAGA: Wszystkie składniki na majonez powinny mieć temperaturę pokojową. Po łyżeczce majonezu kładziemy na każdej połówce jajka. Posypujemy obficie szczypiorkiem. Pozostały majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Tagi:

jajko dynia jajka