ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Jajka z nadzieniem groszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienita i prosta do przyrządzenia przekąska

Jajka z nadzieniem groszkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka z nadzieniem groszkowym

 

  • 4 jajka
  • łyżka groszku konserwowego
  • szczypiorek
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka z nadzieniem groszkowym

Jajka gotujemy na twardo. Rozkrawamy je na pół wzdłuż, wyjmujemy żółtka. Żółtka wkładamy do miseczki. Szczypiorek siekamy i dokładamy do żółtek. 8 ziarenek groszku odkładamy na bok (dekoracja) a resztę wsypujemy do żółtek. Dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu oraz łyżeczkę jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę (ziarenka grochu rozcieramy widelcem). W razie potrzeby doprawiamy masę solą i pieprzem. Tak powstały produkt nakładamy łyżeczką do wydrążonych wcześniej białek jaj. Dekorujemy każde ziarenkiem groszku.

Jajka z nadzieniem groszkowym
Wydrążone białka czekają na swoje nadzienie z groszkiem
Jajka z nadzieniem groszkowym
Prawidłowo ugotowane jajko nie posiada szarej otoczki na żółtku - szara otoczka oznacza bowiem że jaja za długo się gotowały
Jajka z nadzieniem groszkowym
Gdy już wszystkie składniki znajdują się w misce możemy zacząć mieszanie

Tagi:

jajko jajka