Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 806]

Jajka zapiekane w szynce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka zapiekane w plastrach szynki to smaczne i banalnie proste śniadanie lub przystawka. Nie wymaga wielu składników, ani dużego nakładu pracy, a jest ciekawym sposobem na podanie jajek.

Jajka zapiekane w szynce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka zapiekane w szynce

 

  • 10 plastrów szynki ok 10 cm średnicy
  • 10 małych jajek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w szynce

ETAP 1:

Jajka zapiekane w szynce
Duże plastry szynki włożyć w otwory na muffinki.

Plastry dobrej szynki o średnicy około 10 cm włożyć do lekko natłuszczonej formy na muffinki.

Wbić do każdej szynki po jednym jajku, oprószyć solą i pieprzem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C .

Piec przez 25 minut jeżeli chcemy, aby żółtko było ścięte. Natomiast jeżeli preferujemy płynne żółtko czas zapiekania skrócić do 15 min.

Podawać posypując szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jajka takie wspaniale smakują z sosem chrzanowym. Smacznego :)