Sposób przygotowania:
Szparagi zapiekane w jajecznicy
Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki; kroimy na połówki. Cebulki ze szczypiorkiem siekamy drobno, rzodkiewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, dno smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy. dorzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Masą jajeczną zalewamy szparagi. Zapiekamy ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C - do momentu, aż jajka się zetną i lekko przyrumienią. Podajemy na ciepło z pieczywem lub jako danie obiadowe, np: z ziemniakami. Można dodać do jajek ( jeszcze przed pieczeniem ) pokrojoną kiełbasę lub szynkę - wersja dla mięsożerców !!! SMACZNEGO :)