Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Na rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć jajka sadzone /jeśli ktoś woli można usmażyć z dodatkiem małej ilości tłuszczu/ Jajko powinno być delikatnie ścięte, ale na tyle, by żółtko nie rozlewało się. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty /jeden o boku 14cm, a pozostałe 10 cm./. Na każdym kwadracie umieścić po plasterku szynki, jajko i kilka kostek sera żółtego. Rogi ciasta połączyć ze sobą na górze tworząc rodzaj zamkniętej paczuszki-koperty. Ciasto posmarować z wierzchu żółtkiem /można zimnym mlekiem/ i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok.15-18 min. w gorącym piekarniku do delikatnego przyrumienienia się ciasta. Jajeczka w cieście francuskim najbardziej smakują gorące, ale zimne są również doskonałe. Ilość i wielkość jajek jest zupełnie dowolna i nie ma wpływu na smak.Moje zestawienie jajek przepiórczych i jajka kurzego jest tylko przykładem na sposób ich przygotowania.
Agiatis
cris
To cudownie! Cieszę się bardzo!
Ale te jajka są też warte grzechu.....
kfiatek88
Madzia-
cris
Oczywiście,że nie! Użyłam przepiórcze,bo są malutkie i fajnie mieszczą się w cieście.Wystarczy wykroić odpowiedni kwadrat ciasta i wsadzić zwykłe jajko.