SUPERPRZEPIS

Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą Więcej zdjęć (7)

Domowe, ryżowe gofry-wafelki, przełożone pysznym szpinakiem i rybka, dla wielbicieli takich smaków to prawdziwa, walentynkowa uczta.

Składniki:

Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą

 

 

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu

 

 

  • 400 g białych filetów rybnych

 

 

  • 1 mała cebula

 

 

  • 2 garści świeżego koperku

 

 

  • sol

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno pokrojona cebule i zrumienić, do zrumienionej cebuli dodać szpinak, koperek, sól, pieprz, jogurt, 2 łyżki solu z cytryny. Dusić wszystko razem aż szpinak zrobi się dosyć gesty. Odstawić.

Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić.

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, dodajemy ryz, czarnuszkę oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.

Gofrownice rozgrzewamy do maksimum, wlewamy ciasto ryżowe i pieczemy na lekko zloty kolor, około 6-8 minut. Gotowe wafelki ryżowe oddzielamy od siebie ostrym nożem. Z podanych składników wyszło mi 20 malutkich ryżowych wafelków serduszek.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na rozgrzanym oleju przysmażamy kawali ryby, które pewnie się troszkę rozdrobnią, wtedy łatwiej będą się nakładać na wafelki ze szpinakiem. Na ryżowe wafelki nakładamy najpierw szpinak, potem rybkę.

Góre przykrywamy drugim wafelkiem. Takie ryżowe wafelki z wkładką są doskonale zaraz po przygotowaniu, można je również podgrzać w piekarniku posypane żółtym serem są doskonale.
Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą
Szpinak dusimy razem z cebulka, koperkiem i jogurtem
Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą
Ugotowany ryz łączymy z ubitymi jajkami
Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą
Gotowe, upieczone ryżowe wafelki z czarnuszką
Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą
Na wafelki nakładamy najpierw szpinak, potem rybę
Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą
Przykrywamy drugim wafelkiem
Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą
Pyszne wafelki ze szpinakiem i ryba

Tagi:

ryba szpinak ryż