koffy

koffy

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Jarmużowy deser witaminowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jarmuż to jedna z najzdrowszych roślin która nadaje się do przyrządzania zup, dań głównych i deserów! Przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom, a przy tym jest bomba witaminową! Deser można go wykonać też w wersji wegańskiej.

Jarmużowy deser witaminowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jarmużowy deser witaminowy

Deser jarmużowy

  • 3 małe banany
  • ok. 3 garści świeżego jarmużu
  • ok. jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej pominąć )
  • świeże owoce sezonowe ( u mnie jeżyny około garści)

Sposób przygotowania:

Jarmużowy deser witaminowy

ETAP 1:

Jednego banana lekko zmiksować tak aby nadal widoczne były jego kawałki i rozłożyć po równo do dwóch wysokich szklanek.

Do miksera wrzucić pozostałe banany, umyty i osuszony jarmuż (kilka listków zostawić) oraz dodać większą część jogurtu pozostawiając trochę do dekoracji. Całość zmiksować na gładką masę i rozlać pomiędzy szklanki.

Wypłukać blender tak żeby nie było w nim resztek zielonej masy i zmiksować pozostałą część jogurtu z owocami pozostawiając kilka całych do dekoracji.

Masę wylać na wierzch i udekorować pozostałymi listkami i owocami.

W wersji wegańskiej wystarczy nie dodawać do zielonego kremu jogurtu a na wierzchu ułożyć mus z samych owoców. Jogurt wpływa głównie na fajniejszą konsystencje deseru.

Jarmużowy deser witaminowy