2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Jarzynowa z parowaru z kiełkami rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tradycyjna sałatka jarzynowa w nowoczesnym wydaniu, z warzywami gotowanymi w parowarze, dzięki temu wszystkie cenne witaminy zostały w niej zachowane, kiełki rzodkiewki dodają jej nieco pikantnego smaku!

Jarzynowa z parowaru z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

Jarzynowa z parowaru z kiełkami rzodkiewki

 

  • 5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 seler-korzeń
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 łyżki majonezu light
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 50 g kiełków rzodkiewki do posypania

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z parowaru z kiełkami rzodkiewki
Warzywa -ziemniaki,marchew pietruszkę i seler skrobiemy i myjemy pod bieżącą wodą układamy w dwóch miskach parowaru dość luźno i nastawiamy parowar na 50 minut i gotujemy. Studzimy gdy będą zimne kroimy w kostkę . Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo,cebulę obieramy i kroimy z wystudzonymi jajkami w kosteczkę tak samo postępujemy z ogórkami kiszonymi i jabłkiem. Kukurydzę i groszek osączamy z zalewy , mieszamy wszystkie składniki w misce ,dodajemy musztardę i majonez doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy dokładnie.Chłodzimy w lodówce.Przed podaniem posypujemy dość grubo kiełkami rzodkiewki i podajemy.