Sposób przygotowania:
Jesienne zawijasy - jabłkowe różyczkiETAP 1:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremkę do muffinów wyłóż papilotkami. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cienkie plastry. W garnuszku zagotuj 3 szklanki wody, wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 4 minuty. Tyle wystarczy by jabłka stały się miękkie i elastyczne, aby przy zawijaniu nie kruszyły się i nie łamały. Jabłka odsącz na durszlaku. Ciasto przetnij wszerz na pół, a potem każdą część wzdłuż na 4 paski. Powinno powstać 8 części. Delikatnie każdy z pasków rozwałkuj, aby były szersze. Na każdym pasku ułóż jabłka (tak jak na zdjęciu niżej), posmaruj cienko dżemem (niecała łyżka). Pasek złóż w połowie i zwiń. Tak powstałe różyczki włóż w papilotki. Piecz ok.30-35 minut w nagrzanym piekarniku.