Babeczka z nadzienie

Babeczka z nadzienie

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Jesienne zawijasy - jabłkowe różyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłkowe zawijasy to połączenie pysznego ciasta francuskiego, jabłek (najlepiej prosto z sadu lub bazarku) i dżemu, takiego jaki lubimy. Efekt końcowy jest rewelacyjny, gdyż z wyżej wymienionych produktów powstają fenomenalne różyczki.

Jesienne zawijasy - jabłkowe różyczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jesienne zawijasy - jabłkowe różyczki

Składniki na całość

  • + opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok.275 g)
  • + 200 g dżemu – ja użyłam śliwkowego
  • + 2-3 duże jabłka
  • + 3 łyżki soku z cytryny
  • + 2 łyżki cukru
  • + 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Jesienne zawijasy - jabłkowe różyczki

ETAP 1:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremkę do muffinów wyłóż papilotkami. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cienkie plastry. W garnuszku zagotuj 3 szklanki wody, wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 4 minuty. Tyle wystarczy by jabłka stały się miękkie i elastyczne, aby przy zawijaniu nie kruszyły się i nie łamały. Jabłka odsącz na durszlaku. Ciasto przetnij wszerz na pół, a potem każdą część wzdłuż na 4 paski. Powinno powstać 8 części. Delikatnie każdy z pasków rozwałkuj, aby były szersze. Na każdym pasku ułóż jabłka (tak jak na zdjęciu niżej), posmaruj cienko dżemem (niecała łyżka). Pasek złóż w połowie i zwiń. Tak powstałe różyczki włóż w papilotki. Piecz ok.30-35 minut w nagrzanym piekarniku.

Jesienne zawijasy - jabłkowe różyczki
Sposób zawijania, przygotowania różyczek jabłkowych.
Jesienne zawijasy - jabłkowe różyczki
Tuż przed pieczeniem. Efekt po zawinięciu jesiennych zawijasów.