Sposób przygotowania:
Ciastka francuskie z jabłkami
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów. Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.