SUPERPRZEPIS

Jeżynowo - jabłkowe placuszki

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Jeżynowo - jabłkowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Poszłam na jeżyny, podrapałam się, zmokłam ale dla tego smaku warto było się poświęcić.

Składniki:

Jeżynowo - jabłkowe placuszki

 

  • 1 kefir ( 400 g )
  • ok. 2 szk mąki typ 500
  • 2 jajka ( rozmiar L )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duże jabłko
  • 1,5 szk jeżyn ( leśnych )
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jeżynowo - jabłkowe placuszki
Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami.
Jeżynowo - jabłkowe placuszki
jeżyny umyć i odsączyć na sitku z nadmiaru wody
Jeżynowo - jabłkowe placuszki
najpierw wymieszac ciasto bez owoców ...
Jeżynowo - jabłkowe placuszki
potem dodac starte jabłko i umyte jezyny ...
Jeżynowo - jabłkowe placuszki
placuszki smazyć na oleju z obu stron ....