Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Jogurt domowy w 10 minut

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy jogurt jest zdrowszy, smaczniejszy oraz tańszy i z pewnością nie zawiera konserwantów. Dodatkowym plusem jest fakt, że można przyrządzić go z mleka zwierzęcego (np. krowiego, koziego) lub roślinnego (np. kokosowego, sojowego, migdałowego).

Jogurt domowy w 10 minut

Składniki:

Jogurt domowy w 10 minut

 

  • 1 l mleka (zwierzęcego - pasteryzowanego 3,2% lub roślinnego)
  • 1 opakowanie żywych kultur bakterii
  • mleka roślinnego, ponieważ nie zawiera ono laktozy, czyli cukru mlekowego i bakterie nie miałyby pożywki

Sposób przygotowania:

Jogurt domowy w 10 minut
W przypadku mleka roślinnego należy rozpuścić w nim cukier i całość podgrzać mniej więcej do 45 stopni.

Następnie dodać bakterie, które trzeba bardzo dokładnie wymieszać.

Mleko przelać do dowolnego naczynia (np. słoika, termosu), szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce przynajmniej na 6=8 h.

(Do środka nie może dostać się powietrze. Naczynie warto owinąć kocem, czy np. ustawić przy kaloryferze.) 

Po tym czasie jogurt jest zdatny do spożycia i gotowy.

Musi być przechowywany w lodówce (do 7 dni).

Tagi:

jogurt