Sposób przygotowania:
Rabarbar w galaretce malinowej (na zimę)
Rabarbar umyć i oczyścić z włókien, po czym pokroić w plasterki. Zasypać w garnku cukrem, wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny. Dolać wodę. Postawić garnek z rabarbarem na małym płomieniu, nakryć i dusić, aż zmięknie.
Odlać nieco samego płynu i rozpuścić w nim galaretki malinowe wcześniej namoczone w niewielkiej ilości zimnej wody.
Do gorącego rabarbaru dodać rozpuszczoną galaretkę i delikatnie wymieszać do połączenia.
Całość przełożyć do słoiczków, po sam brzeg, dokładnie zakręcić wygotowanymi suchymi pokrywkami, postawić dnem do góry i nakryć grubymi ręcznikami lub kocem - pozostawić tak do ostygnięcia. Słoiki się w tym czasie uszczelnią.
Nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Odlać nieco samego płynu i rozpuścić w nim galaretki malinowe wcześniej namoczone w niewielkiej ilości zimnej wody.
Do gorącego rabarbaru dodać rozpuszczoną galaretkę i delikatnie wymieszać do połączenia.
Całość przełożyć do słoiczków, po sam brzeg, dokładnie zakręcić wygotowanymi suchymi pokrywkami, postawić dnem do góry i nakryć grubymi ręcznikami lub kocem - pozostawić tak do ostygnięcia. Słoiki się w tym czasie uszczelnią.
Nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.