Sposób przygotowania:
Jogurt domowy w 10 minut
W przypadku mleka roślinnego należy rozpuścić w nim cukier i całość podgrzać mniej więcej do 45 stopni.
Następnie dodać bakterie, które trzeba bardzo dokładnie wymieszać.
Mleko przelać do dowolnego naczynia (np. słoika, termosu), szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce przynajmniej na 6=8 h.
(Do środka nie może dostać się powietrze. Naczynie warto owinąć kocem, czy np. ustawić przy kaloryferze.)
Po tym czasie jogurt jest zdatny do spożycia i gotowy.
Musi być przechowywany w lodówce (do 7 dni).
Następnie dodać bakterie, które trzeba bardzo dokładnie wymieszać.
Mleko przelać do dowolnego naczynia (np. słoika, termosu), szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce przynajmniej na 6=8 h.
(Do środka nie może dostać się powietrze. Naczynie warto owinąć kocem, czy np. ustawić przy kaloryferze.)
Po tym czasie jogurt jest zdatny do spożycia i gotowy.
Musi być przechowywany w lodówce (do 7 dni).
gusia1000