Sposób przygotowania:
Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianymEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Dodać do nich wodę, rozczyn drożdżowy, kalarepkę i jogurt, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.