Sposób przygotowania:
Bułeczki jogurtowe z ziarnami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zmieszać z jogurtem, cukrem i solą. Masło rozpuścić i przestudzić. W misce (lub pojemniku od maszyny do chleba) wymieszać mąkę z drożdżami. Wlać jogurt, dodać masło, wsypać 3 łyżki dowolnych nasion (dałam mieszankę słonecznika i dyni). Zagnieść jednolite, odchodzące od dłoni ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze i odstawić na 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 17-18 minut. ostudzić na kartce. Delikatnie mięciutkie bułeczki pasują do słodkich i wytrawnych dodatków.