BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Jogurtowy deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki i smaczny deser, doskonale sprawdzi się na nadchodzące ciepłe dni. Ma trzy warstwy, na pewno posmakuje dzieciom.

Jogurtowy deser Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowy deser

 

  • dowolna czerwona galaterka
  • 115 g jogurtu truskawkowego (mały kubeczek)
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml wody potrzebnej do rozpuszczenia galaretki
  • do dekoracji sos wiśniowy

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy deser
Czerwona galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody, dokładnie mieszam aż żelatyna się rozpuści i studzę. Ostudzoną galaretkę dzielę na 3 porcje każda po 100 ml. W między czasie przygotowuje foremkę na która będę wylewać deser. Ja używam prostokątnych pojemników na żywność o wymiarach 10cmx20cm i wykładam go folią spożywczą. Pierwszą część ostudzonej galaretki zmiksuję z jogurtem truskawkowym i wylewam do foremki. Wstawiam do lodówki, kiedy masa stężeje zabieram się za druga warstwę. Ubijam na sztywno śmietanę i dodaję drugą część zimnej galaretki. Wylewam na pierwsza masę i ponownie wstawiam do lodówki. Kiedy stężeje zalewam deser trzecią częścią galaretki. Kroję po całkowitym zastygnięciu. Można go udekorować sosem wiśniowym lub innymi dodatkami.
Jogurtowy deser
Jogurtowy, trójwarstwowy deser w przybliżeniu.