Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Truskawkowo-jogurtowa wiezyczka

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Efektowny, dosc lekki deser o smaku jogutrowo-truskawkowym.

Truskawkowo-jogurtowa wiezyczka

Składniki:

Truskawkowo-jogurtowa wiezyczka

 

  • 300ml gestego jogurtu z truskawkami (moze byc serek),
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 250 ml bardzo cieplej wody,
  • ok 125g swiezych, slodkich truskawek,
  • opakowanie podluznych biszkoptów, typu kocie jezyczki (200g),
  • innego, np. woda mineralna z 2 lyzkami wódki, lyzka soku z cytryny i lyzka cukru.

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-jogurtowa wiezyczka
Truskawki obrac, przemyc i osuszyc, po czym pokroic wzdluz na cienkie plasterki. Galaretke rozpuscic w szklance goracej wody, przestudzic. Jogurt truskawkowy (uzylam jogurtu w wiaderku, z Lidla), polaczyc dokladnie z chlodna galaretka, wstawic na kilka minut do lodówki, by odrobine stezala. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Herbatniki nasaczamy w ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno. Na spodnia warstwe biszkotów, kladziemy polowe masy galaretkowo-jogurtowej, na nia plasko ulozone, pokrojone truskawki i ponownie warstwa nasaczonych biszkoptów. Czynnosc powtarzamy - na biszkopciki kladziemy mase, na mase truskawki, ale truskawki ukladamy pionowo, dosc ciasno, jedna przy drugiej. Deser wkladamy do lodówki na 2 godziny, aby dobrze zastygl. Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.

Tagi:

biszkopt