Sposób przygotowania:
Truskawkowo-jogurtowa wiezyczka
Truskawki obrac, przemyc i osuszyc, po czym pokroic wzdluz na cienkie plasterki. Galaretke rozpuscic w szklance goracej wody, przestudzic. Jogurt truskawkowy (uzylam jogurtu w wiaderku, z Lidla), polaczyc dokladnie z chlodna galaretka, wstawic na kilka minut do lodówki, by odrobine stezala. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Herbatniki nasaczamy w ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno. Na spodnia warstwe biszkotów, kladziemy polowe masy galaretkowo-jogurtowej, na nia plasko ulozone, pokrojone truskawki i ponownie warstwa nasaczonych biszkoptów. Czynnosc powtarzamy - na biszkopciki kladziemy mase, na mase truskawki, ale truskawki ukladamy pionowo, dosc ciasno, jedna przy drugiej. Deser wkladamy do lodówki na 2 godziny, aby dobrze zastygl. Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.
luna
kasik12
Super wygląda 5;)
jovi
kamila1957
Natala1210
Golden
Marika_1961
Jojo
wedith1
Pięknie!
Pysznie!!
Pomysłowo!!!
msewka
eli_555