aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Deser jogurtowy z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszny deser jogurtowy....

Deser jogurtowy z czereśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser jogurtowy z czereśniami

 

  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 ml śmietany 18 %,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • ok. 20 czereśni,
  • 1/2 opakowania granulowane otręby,
  • do posypania: karmel z wanilią.

Sposób przygotowania:

Deser jogurtowy z czereśniami
Przepis na krem jogurtowy podpatrzyłam w przepisie "Malinowy tort z kremem jogurtowym" w książce Dr. Oetkera "Ciasta na zimno" wydawnictwa Weltbild.

Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na krem: jogurt, śmietanę, cukier biały oraz cukier waniliowy.

Na dno szklanek wsypujemy granulowane otręby, następnie pokrojone w kosteczkę czereśnie i krem jogurtowy. Powtarzamy jeszcze raz takie warstwy, tak by zakończyć kremem jogurtowym. Na samym końcu posypujemy deser karmelem z wanilią i dekorujemy czeresienką.
Deser jogurtowy z czereśniami
na dno szklanek wsypujemy granulowane otręby
Deser jogurtowy z czereśniami
następnie wlewamy krem jogurtowe i czereśnie