Jogurtowy sos z zielonym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oto propozycja na wykorzystanie resztek ziół, które jeszcze rosną w ogródku lub na parapecie okiennym.Do przygotowania pesto możemy oczywiście użyć innego zielonego pesto. Sos idealnie pasuje do każdego rodzaju mięsa czy też grillowanych warzyw.

Jogurtowy sos z zielonym pesto

Składniki:

Jogurtowy sos z zielonym pesto

 

  • 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 400 g
  • 2 łyżki bazyliowego pesto
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • sól morska
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Jogurtowy sos z zielonym pesto
Listki oregano kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt umieszczamy w misce i mieszamy z pesto. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Sos przyprawiamy i mieszamy. Na koniec dodajemy świeże listki ziół. Osobiście listków tymianku nie kroję. Następnie przykrywamy i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Tagi:

pesto