Sposób przygotowania:
Gnocchi z pesto z rukoli
Przygotowanie kluseczek, gnocchi: Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z dodatkiem masła w niewielkiej ilości wody. Solimy do smaku. Marchewki dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na parze. Ugotowane ziemniaki obieramy. Ziemniaki i marchewki przeciskamy przez praskę. Jak przestygną mieszamy je z z mąką jajkiem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gęste ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok 2 cm. Kroimy je na 2,5 cm kawałki.Kluseczki układamy na posypanej mąką bawełnianej ściereczce i odstawiamy do przeschnięcia. Jeśli chcemy nadać kluseczkom charakterystyczny muszelkowy kształt wystarczy je lekko kciukiem przycisnąć do zębów widelca. PESTO Z RUKOLI: W blenderze lub robocie kuchennym miksujemy wszystkie składniki na pesto, cienkim strumieniem dolewamy oliwę ciągle miksując.Kluseczki gnocchi gotujemy w osolonej gotującej się wodzie, po ich wypłynięciu czekamy jeszcze 5 minut po czym je wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Polewamy sosem. Jemy gorące. Smacznego