Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jogurtowy torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekki, i smaczny torcik jogurtowy, z herbatnikami i bitą śmietaną. Doskonały do popołudniowej kawy.

Jogurtowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy torcik

 

  • 10 dag herbatników
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1-2 łyżki margaryny
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki kakao
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 900 g jogurtu owocowego ( danone aksamitny)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jogurtowy torcik
2/3 herbatników pokruszyć, połączyć z masłem orzechowym, 2 łyżkami kakao i margaryną. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno rozłożyć masę z herbatników. Galaretki rozpuścić w 2/3 szklanki wrzącej wody. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, połączyć z rozpuszczoną galaretką, przestudzić, wymieszać z jogurtem. 1/3 jogurtu z galaretką wymieszać z resztą kakao. Na masę z herbatników wyłożyć połowę jasnego jogurtu. Następnie wylać jogurt z kakao i wyłożyć pozostały jasny jogurt. Wierzch ozdobić pozostałymi herbatnikami, pokruszoną czekoladą i śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Torcik odłożyć do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Jogurtowy torcik
Pokruszone herbatniki wymieszać z masłem margaryną i kakao
Jogurtowy torcik
Na dno tortownicy rozłożyć masę z herbatników
Jogurtowy torcik
Jogurt owocowy wymieszać z rozpuszczoną galaretką
Jogurtowy torcik
Warstwami wyłożyć jogurt na masę z herbatników ozdobić schłodzić

Tagi:

czekolada