Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kaczka pieczona ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ryżem i surówkami.

Kaczka pieczona ze śliwkami

Składniki:

Kaczka pieczona ze śliwkami

 

  • 1 kaczka,
  • 5-6 dag tłuszczu,
  • 0.5 kg śliwek (węgierek),
  • 150 ml wina Madery,
  • 10 dag szynki,
  • 10 dag parówek cienkich,
  • 15 dag cebuli (dymki lub szalotki),
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i jałowiec do smaku.

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona ze śliwkami
Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Potem polać tłuszczem, skropić wodą i piec 60-80 minut polewając wytworzonym sosem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, podsmażyć, dodać do kaczki pod koniec pieczenia razem z obranymi z osłonki i pokrajanymi w plasterki parówkami, wydrylowanymi i pokrojonymi na połówki węgierkami oraz pokrajaną w paseczki szynką, a także przyprawami. Miękką kaczkę wyjąć, pokrajać na porcje usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem.