EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Kaczka z jabłkami i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Składniki:

Kaczka z jabłkami i żurawiną

 

  • 1 kaczka (2,5kg)
  • 1kg jabłek
  • 150g żurawiny
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami i żurawiną

ETAP 1:

Kaczka z jabłkami i żurawiną
kaczkę, nasmaruj olejem, natrzyj tymiankiem i majerankiem, sól i pieprz

1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

ETAP 2:

Kaczka z jabłkami i żurawiną
jabłka umyj i pokrój w ósemki następnie wymieszaj z żurawiną

2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Kaczka z jabłkami i żurawiną
kaczkę piec w piekarniku aż do miękkości mięsa , podlewaj sokami aby skórka była chrupiąca

3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.