Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Idealna i rozgrzewająca propozycja na zimowe dni.

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą

Składniki:

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą

 

  • 500g mięsa z indyka
  • 200g pieczarek
  • 2 pomidory (użyłam malinowych)
  • 1 czerwona cebula (może być zwykła)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 szczypta majeranku (solidna)
  • 1 szczypta bazylii (solidna)
  • chilli, papryka słodka (w proszku)
  • sól

Dodatkowo:

  • olej

Ponadto (opcjonalnie):

  • być dowolna mąka bezglutenowa, ewentualnie pszenna - ale danie będzie już w wersji z glutenem)

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą

Mięso:

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą
Mięso powinno być podsmażone na odrobinie oleju.

Umyte i osuszone mięso pokroić w paseczki lub większą kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.
Następnie mięso należy obsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka.

Cebula z pieczarkami:

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą
Pieczarki, cebulę i czosnek można pokroić wg uznania.

Pieczarki pokroić na półplasterki, czosnek w plasterki, natomiast cebulę w piórka.
Wszystko razem podsmażyć na oleju po mięsie i przełożyć do garnka.

Pomidory:

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą
Sparzenie pomidorów polega na polaniu ich wrzątkiem.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, a następnie każdego z nich pokroić na 6 części i połączyć z resztą składników w garnku.

Całość:

Gulasz z indyka z pieczarkami i pomidorową nutą
Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.

Do garnka wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
Całość zalać bulionem, przykryć i dusić do miękkości.
Kilka minut przed końcem gotowania dodać resztę przypraw.
Sos opcjonalnie można zagęścić skrobią/mąką.