bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna i aromatyczna kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Składniki:

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

 

  • Kaczka o wadze około 2 kg
  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 ,5 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • wykałaczki do spięcia

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

ETAP 1:

Kaczka z jabłkami i pomarańczami
Kaczkę myję osuszam, nacieram przyprawami

Kaczkę myję, osuszam, nacieram z zewnątrz i w środku solą, pieprzem, 1 łyżką majeranku i tymiankiem. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.

ETAP 2:

Kaczka z jabłkami i pomarańczami
Kaczkę nadziewam owocami i piekę około 2 godziny.

Jabłka obieram usuwam gniazda nasienne kroję na ćwiartki. Pomarańczę obieram, filetuję. Owoce posypuję pozostałym majerankiem i nadziewam kaczkę po czy szczelnie ją spinam.

Tuszkę układam w naczyniu żaroodpornym piekę pod przykryciem 1,5 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i piekę około 40 min.