Sposób przygotowania:
Kaczka w jabłkach
Średniej wielkości kaczkę myjemy czyścimy osuszamy ręcznikiem papierowym nacieramy solą i pieprzem.
Z oleju, czosnku, majeranku, przyprawy do drobiu rozmarynu robimy marynatę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy, nacierając całą kaczkę zewnątrz jak i wewnątrz.
Wkładamy kaczkę na 2 godziny do lodówki. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W środek kaczki wkładamy plastry masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do 1,5 godz. polewając wytopionym tłuszczem.
Po godzinie pieczenia kaczkę obracamy. Obieramy jabłka kroimy na ćwiartki wycinając gniazda nasienne, posypujemy jeszcze majerankiem i dodajemy do kaczki jeszcze pieczemy około 40 min do miękkości cały czas polewając tłuszczem.
Podajemy z sosem kluskami i czerwoną kapustą. Gdyby kaczka nam się za mocno spiekła można ja nakryć folia aluminiową.
Z oleju, czosnku, majeranku, przyprawy do drobiu rozmarynu robimy marynatę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy, nacierając całą kaczkę zewnątrz jak i wewnątrz.
Wkładamy kaczkę na 2 godziny do lodówki. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W środek kaczki wkładamy plastry masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do 1,5 godz. polewając wytopionym tłuszczem.
Po godzinie pieczenia kaczkę obracamy. Obieramy jabłka kroimy na ćwiartki wycinając gniazda nasienne, posypujemy jeszcze majerankiem i dodajemy do kaczki jeszcze pieczemy około 40 min do miękkości cały czas polewając tłuszczem.
Podajemy z sosem kluskami i czerwoną kapustą. Gdyby kaczka nam się za mocno spiekła można ja nakryć folia aluminiową.
gusia1000
ewaeu
BozenaMatuszczyk
BozenaMatuszczyk
Dziękuje;)
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie;)