edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kajzerkowe grzanki w jaju

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny sposób na zagospodarowanie czerstwych kajzerek. Gotowe grzanki rozpływają się w ustach.

Kajzerkowe grzanki w jaju Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kajzerkowe grzanki w jaju

 

  • 2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia
  • ulubiona konfitura lub dżem

Sposób przygotowania:

Kajzerkowe grzanki w jaju
W płaskim naczyniu bardzo dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem. Kajzerki pokroić w poprzek w kromeczki grubości ok. 1-1,5 cm, namaczać je na kilka chwil w roztrzepanych jajkach, aby obie strony wciągnęły trochę płynu. Kłaść na rozgrzane masło i smażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać posmarowane konfiturą, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Kajzerkowe grzanki w jaju
Kromeczki namaczać na kilka chwil w roztrzepanych jajkach, aby obie strony wciągnęły trochę płynu.
Kajzerkowe grzanki w jaju
Grzanki kłaść na rozgrzane masło i smażyć z obu stron na rumiano.

Tagi:

jajko jajka