WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Kakaowa inka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kakaowa inka czyli połączenie kawy zbożowej i kakao z wodą i mlekiem. Posłodzona stanowi pyszny napój dla dzieci i dorosłych.

Kakaowa inka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowa inka

 

  • 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy inki
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 125 ml wrzątku
  • ok. 125 ml mleka

Sposób przygotowania:

Kakaowa inka

ETAP 1:

Do kubka wsypać ciemne kakao. Dosypać łyżeczkę kawy inki oraz łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie wymieszać. Cukru można dać więcej lub mniej jeśli ktoś woli bardziej lub mniej słodkie napoje. Wodę zagotować.

Mleko odmierzyć i podgrzać. Ja podgrzewam w grubej filiżance w kuchence mikrofalowej. Wrzątkiem zalać mieszankę w kubku i dobrze wymieszać żeby nie powstały grudki. Dolać gorące mleko i jeszcze raz wymieszać. Napój pić na gorąco lub na zimno.

Kakaowa inka
Mleko podgrzane w grubej filiżance w mikrofali
Kakaowa inka
Inka, kakao i cukier rozmieszane z wrzącą wodą
Kakaowa inka
Odmierzone w filiżance zimne mleko przed podgrzaniem
Kakaowa inka
kakao, kawa inka i cukier waniliowy rozmieszany w kubku

Tagi:

kawa