Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy wielkanocnyETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać połowę ciepłego mleka i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować.
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać pozostałe mleko. Do mąki dodawać stopniowo zaczyn i żółtka. Wyrabiać ciasto i na koniec dodać rozpuszczone masło, rodzynki. Ciasto pozostawić w miseczce, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Musi podwoić objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i zapakować do dwóch wysmarowanych masłem keksówek. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min. Smacznego.