ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Placek drożdżowy wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam. Taki zwykły placek drożdżowy, a jednak niezwykły. U nas zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Placek drożdżowy wielkanocny

Składniki:

Placek drożdżowy wielkanocny

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy wielkanocny

ETAP 1:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać połowę ciepłego mleka i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować.

Żółtka utrzeć z cukrem i dodać pozostałe mleko. Do mąki dodawać stopniowo zaczyn i żółtka. Wyrabiać ciasto i na koniec dodać rozpuszczone masło, rodzynki. Ciasto pozostawić w miseczce, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Musi podwoić objętość.

Ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i zapakować do dwóch wysmarowanych masłem keksówek. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min. Smacznego.