iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierniczki z Inką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pierniczki od razu po upieczeniu są mięciutkie. Kawa w ich składzie nadaje lekkiego smaku goryczki, ale moim zdaniem ta goryczka w połączeniu z aromatem przyprawy korzennej to cały ich urok.

Pierniczki z Inką

Składniki:

Pierniczki z Inką

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 4 łyżki kawy Inki
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Pierniczki z Inką
Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kawę i przestudzić. Jeszcze do ciepłej masy miodowej dodać 10 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczoną w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 1 cm i foremką wyciąć kształty ciastek, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić.