Sposób przygotowania:
Mus z pieczonego jabłka i batataPieczenie:
![Mus z pieczonego jabłka i batata Mus z pieczonego jabłka i batata](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mus-z-pieczonego-jablka-i-batata-501171.jpg)
Jabłko oraz batata bardzo dokładnie umyć, osuszyć, a następnie szczelnie, osobno i ze skórką owinąć folią aluminiową.
Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku do miękkości w 180 stopniach..
Jabłko szybciej zmięknie, dlatego należy je wcześniej wyjąc z piekarnika, a batata dopiec.
Obieranie:
![Mus z pieczonego jabłka i batata Mus z pieczonego jabłka i batata](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mus-z-pieczonego-jablka-i-batata-501172.jpg)
Z jabłka i batata ściągnąć skórkę. Z jabłka dodatkowo usunąć środek z pestkami.
Blendowanie:
![Mus z pieczonego jabłka i batata Mus z pieczonego jabłka i batata](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mus-z-pieczonego-jablka-i-batata-501173.jpg)
Jabłko oraz batata należy zblendować na gładki mus i opcjonalnie połączyć z łyżeczką oleju lnianego.
SylaUla
gusia1000