Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1013]

Mus z pieczonego jabłka i batata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Sądziłam, że ten przepis jest tak prosty, że nie wymaga publikacji, ale mówiąc, że moja córka bardzo lubi deserek z pieczonego jabłka oraz batata - wiele osób pytało się mnie jak go przyrządzam. Dlatego postanowiłam dodać ten wpis.

Mus z pieczonego jabłka i batata

Składniki:

Mus z pieczonego jabłka i batata

 

  • 1 batat (średni)
  • 1 jabłko (duże; ja preferuję odrobinę kwaskowate)

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Mus z pieczonego jabłka i batata

Pieczenie:

Mus z pieczonego jabłka i batata
Jabłko szybciej mięknie, więc nalezy je wyjąć z piekarnika szybciej od batata.

Jabłko oraz batata bardzo dokładnie umyć, osuszyć, a następnie szczelnie, osobno i ze skórką owinąć folią aluminiową.
Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku do miękkości w 180 stopniach..
Jabłko szybciej zmięknie, dlatego należy je wcześniej wyjąc z piekarnika, a batata dopiec.

Obieranie:

Mus z pieczonego jabłka i batata
Skórka bardzo ładnie schodzi jedynie przy użyciu palców.

Z jabłka i batata ściągnąć skórkę. Z jabłka dodatkowo usunąć środek z pestkami.

Blendowanie:

Mus z pieczonego jabłka i batata
Kwasy omega 3 zawarte w oleju lnianym mają wpływ na rozwój dziecka, wzmacniając jego układ nerwowy, poprawiają pracę mózgu i odporność organizmu.

Jabłko oraz batata należy zblendować na gładki mus i opcjonalnie połączyć z łyżeczką oleju lnianego.