Sposób przygotowania:
Kakaowe muffiny z pokrzywąETAP 1
Sparzoną pokrzywę hartujemy przelewając zimną wodą. Tak przygotowaną dokładnie odciskamy i drobno siekamy. Papilotkami wykładamy formę na muffiny.
ETAP 2
Sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao łączymy ze sobą.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich brązowy cukier i całość ubijamy na puszystą masę.
ETAP 3
Do ubitych jajek wsypujemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy płynne (olej , mleko). Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, kakaowego ciasta.
ETAP 4
Na koniec dodajemy przygotowane pokrzywy.
ETAP 5
Gotowym ciastem napełniamy foremki do około ¾ ich wysokości. Na wierzchu każdej muffiny układamy po sparzonym listku pokrzywy.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.