Sposób przygotowania:
Kakaowe muffiny z kardamonem
Nasionka kardamonu wyjąć z łupinek, rozgnieść w moździerzu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Czekoladę pokroić na kawałeczki. W garnku podgrzać masło z cukrem, mlekiem, cukrem z wanilią i kakao, wymieszać, ostudzić.
Następnie wsypać mąkę, dodać żółtka, kardamon, zamieszać. Połączyć z pianą i czekoladą, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec około 15-18 minut, upieczone babeczki ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Czekoladę pokroić na kawałeczki. W garnku podgrzać masło z cukrem, mlekiem, cukrem z wanilią i kakao, wymieszać, ostudzić.
Następnie wsypać mąkę, dodać żółtka, kardamon, zamieszać. Połączyć z pianą i czekoladą, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec około 15-18 minut, upieczone babeczki ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.