Sposób przygotowania:
Muffiny kakaowe z budyniem
Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. ostudzić. Do rondla z grubym dnem włożyć margarynę, dodać kakao, cukier i wodę. Mieszając gotować przez 3-4 minuty. Rozpuszczone składniki ostudzić, (odlać 1/3 szklanki, wymieszać ze spirytusem i rumowym aromatem, odłożyć). Do przestudzonej reszty masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, zamieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Gotowe ciasto nakładać po łyżce do papilotek lub foremek muffinkowych. Włożyć porcję zimnego budyniu i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremki. Przygotowane muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. Zimne polać odłożoną polewą.