Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffiny kakaowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Myffinki mają jedną zasadniczą wadę. Bardzo szybko znikają.

Muffiny kakaowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny kakaowe z budyniem

 

  • 25 dag margaryny
  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 25 dag cukru
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki wody
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1 łyżka spirytusu
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 5 jaj
  • 16 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny kakaowe z budyniem
Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. ostudzić. Do rondla z grubym dnem włożyć margarynę, dodać kakao, cukier i wodę. Mieszając gotować przez 3-4 minuty. Rozpuszczone składniki ostudzić, (odlać 1/3 szklanki, wymieszać ze spirytusem i rumowym aromatem, odłożyć). Do przestudzonej reszty masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, zamieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Gotowe ciasto nakładać po łyżce do papilotek lub foremek muffinkowych. Włożyć porcję zimnego budyniu i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremki. Przygotowane muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. Zimne polać odłożoną polewą.
Muffiny kakaowe z budyniem
Tłuszcz cukier wodę i kakao mieszając gotować przez 3-4 minuty
Muffiny kakaowe z budyniem
Do przestudzonej masy dodać resztę składników
Muffiny kakaowe z budyniem
Delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek
Muffiny kakaowe z budyniem
Nakładać do 2/3 wysokości foremki lub papilotki