WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 981]

Kalafior z bułką tartą na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalafior najpierw ugotowany a potem pokrojony na różyczki i usmażony na masełku na patelni. Doprawiony jedynie solą i pieprzem oraz bułką tartą.

Kalafior z bułką tartą na maśle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior z bułką tartą na maśle

 

Sposób przygotowania:

Kalafior z bułką tartą na maśle

ETAP 1:

Z kalafiora odciąć liście i łodygę. Umyć i włożyć go do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdy zacznie bulgotać woda to ją trochę osolić.

Ugotowanego kalafiora odcedzić i wystudzić. Pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić pokrojony kalafior i obsmażyć.

Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym i wymieszać. Posypać około dwiema łyżkami bułki tartej, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Wyłożyć na talerz. Podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków.

Kalafior z bułką tartą na maśle
Kalafior usmażony z bułką tartą na patelni.
Kalafior z bułką tartą na maśle
Bułka tarta wsypana do podsmażonego kalafiora
Kalafior z bułką tartą na maśle
Podsmażony kalafior doprawiony solą i pieprzem
Kalafior z bułką tartą na maśle
Kalafior ugotowany, wystudzony i pokrojony na kawałki

Tagi:

kalafior danie