mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kalafiorowo-brokułowa w sosie tymiankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna, apetyczna sałatka

Kalafiorowo-brokułowa w sosie tymiankowy

Składniki:

Kalafiorowo-brokułowa w sosie tymiankowy

 

  • 300g kalafiora
  • 200g brokułów
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/3 puszki zielonego groszku
  • 1/3 puszki białej fasoli
  • 50g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 1łyżeczka suszonego tymianku
  • 5łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kalafiorowo-brokułowa w sosie tymiankowy
Zagotować 1L wody, osolić. Kalafior i brokuły umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości, tak aby jednak pozostały chrupkie. Dokładnie odcedzić. Kukurydzę, groszek, fasolę odcedzić z zalewy, opłukać w zimnej wodzie, odcedzić. Kiełki przecedzić na sicie przegotowaną wodą, odcedzić. Ocet wymieszać z sosem sojowym i tymiankiem, dodać oliwę, doprawić pieprzem, cukrem i odrobiną soli. Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i wymieszać.