Sposób przygotowania:
Kalmary w winie
Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy.Kalmary rozrażamy wrzucamy na gorąca patelnie zeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całosci (doda aromatu i mozna sobie go potem wyciagnac ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki.
vespera
Sarenka