bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Kalmary w winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

owoce morza kolejny smak Chorwacji..

Kalmary w winie

Składniki:

Kalmary w winie

 

  • opakowanie mrożonych kalmarów
  • cebula
  • 3 ząbki cozanku posiekane
  • 2 ząbki w całosci
  • sól, peiprz
  • kopiasta łyzka masła
  • łyzka oliwy
  • papryka ostra i slodka wg uznania ok. 1/2 łyzeczki
  • wino białe wytrwane 2 i 1/3 kieliszka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kalmary w winie
Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy.Kalmary rozrażamy wrzucamy na gorąca patelnie zeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całosci (doda aromatu i mozna sobie go potem wyciagnac ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki.