Fretete

Fretete

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Chłodnik chorwacki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chłodnik pachnący lawendą, wspomnienie z wyspy Hvar. Prosta zupa deserowa deserowa idealna na wiosnę.

Chłodnik chorwacki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chłodnik chorwacki

 

  • 1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek Hortex,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 300 ml wody,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • sok z połowy cytryny,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 3 goździki,
  • miód lawendowy lub kwiatowy do słodzenia,
  • szczypta soli.

 

  • Zabajone:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 ml wina musującego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki suszonej lawendy.

Sposób przygotowania:

Chłodnik chorwacki
Wiśnie zalać wodą i winem, dodać sok z cytryny, goździki i korę cynamonu zawiązane w gazę, posłodzić miodem. Gotować na małym ogniu 20 minut. Usunąć gazę z przyprawami, połowę wiśni wyjąć z rondla, pozostałe zmiksować na krem. Śmietanę zmiksować z żółtkami, stopniowo dodać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Śmietanę z żółtkami dodać do zupy cały czas mieszając (nie gotować). Zupę schłodzić w lodówce. Przygotować zabajone: śmietanę podgrzewać przez 10 minut z dodatkiem lawendy (nie gotować). Żółtka ubić do białości, miskę postawić na garnku z gorącą wodą, ubijać aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty) stopniowo dodawać śmietanę lawendową i wino musujące. Zdjąć z rondla i ubijać jeszcze kolejne 3 minuty, wystudzić. Chłodnik chłodnik podać z zabajone i całymi wiśniami.
Chłodnik chorwacki
Chłodnik chorwacki

Tagi:

beza bezy