Sposób przygotowania:
Chłodnik chorwacki
Wiśnie zalać wodą i winem, dodać sok z cytryny, goździki i korę cynamonu zawiązane w gazę, posłodzić miodem. Gotować na małym ogniu 20 minut. Usunąć gazę z przyprawami, połowę wiśni wyjąć z rondla, pozostałe zmiksować na krem. Śmietanę zmiksować z żółtkami, stopniowo dodać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Śmietanę z żółtkami dodać do zupy cały czas mieszając (nie gotować). Zupę schłodzić w lodówce. Przygotować zabajone: śmietanę podgrzewać przez 10 minut z dodatkiem lawendy (nie gotować). Żółtka ubić do białości, miskę postawić na garnku z gorącą wodą, ubijać aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty) stopniowo dodawać śmietanę lawendową i wino musujące. Zdjąć z rondla i ubijać jeszcze kolejne 3 minuty, wystudzić. Chłodnik chłodnik podać z zabajone i całymi wiśniami.
Czekoladka 2