Kuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Na jej teraźniejszy kształt miała wpływ przede wszystkim barwna historia tego kraju. Uwidocznione są w niej regionalne cechy Medimurje, Podraiiny, Baranji, Sławonii, Posaviny, Moslaviny, Prigorja, Zagorja, Banouiny, Korduna i Żumberka. Pod względem zróżnicowania regionalnego można wyróżnić trzy rodzaje kuchni chorwackiej:
slawońską (panońską),
dalmacką (śródziemnomorską) i
górską, która jest mieszanką dwóch pozostałych, ale posiada również własne specjały.
Ponieważ Chorwacja jest krajem leżącym nad Morzem Adriatyckim, podstawowym składnikiem menu Chorwatów są ryby. Najpopularniejszy sposób przyrządzania ryb to
pieczenie ich na ruszcie, duszenie kawałków ryby razem z pomidorkami i cebulą - zwanych regionalnie
brodetem. Podaje się również ryby gotowane -
lešo. Polecamy także
girice, czyli malutkie rybki smażone w całości na głębokim oleju.
Lignje na žaru lub
jastog to owoce morza - kalmary i langusty.
Kuchnia chorwacka może pochwalić się potrawami, które zyskały duże uznanie na całym świecie. Tradycyjne dania związane z Chorwacją to:
pršut - rodzaj suszonej szynki wieprzowej,
paški sir - owczy ser,
fiš paprikaš - pikantny gulasz rybny. W różnych regionach tego pięknego kraju podstawą diety także jest mięso.
Region slawoński szczyci się najlepszym w kraju mięsem. To w Slawonii odbywa się rytualny ubój świń, a w dzień św. Jana Chrzciciela jada się kulen slawoński, czyli gulasz z ugniatanej przez wiele godzin wieprzowiny. W Chorwacji znanych jest też mnóstwo przepisów na przyrządzenie drobiu, dziczyzny, baraniny i jagnięciny. Przepisy te pochodzą głównie z rejonów górskich, gdzie można skosztować na przykład dań z zagorskiego puranu, czyli rzadkiego gatunku indyka. Poza tym jednak kuchnia w regionie górskim to mieszanka dań z południa i północy kraju.
Najzdrowiej można zjeść w regionie dalmackim ‒ tamtejszą kuchnię zalicza się do śródziemnomorskich, w których królują ryby, owoce morza, makarony i sery.
Chorwacja to kraj, który dzięki sprzyjającemu klimatowi ma wiele winnic. Najpopularniejszym chorwackim
winem jest
dingač - doskonałe do posiłku i na przyjęcia w gronie przyjaciół!
Zdjęcie: Fotolia