WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 935]

Kanapki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na wykorzystanie pozostałych ze świąt kotletów, a zarazem pomysł na smaczną, ciepłą i pożywną kanapkę na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

Kanapki świąteczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kanapki świąteczne

 

  • 2 kromki ciemnego chleba
  • masło
  • ok. 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • ok. 2 łyżki płaskie posiekanej rzeżuchy
  • 1 większy kotlet schabowy
  • 2 plastry marynowanej papryki

Sposób przygotowania:

Kanapki świąteczne

ETAP 1:

Kromki chleba (chleb może być starszy, nie musi być świeży) posmarować z obu stron masłem i usmażyć na złoty kolor na suchej patelni. Zdjąć na deskę i posmarować chrzanem. Ilość chrzanu należy dopasować do jego ostrości.

Rzeżuchę posiekać i posypać nią grzanki. Kotleta podgrzać i przekroić na 2 części, ułożyć na grzankach.

Plastry papryki, najlepiej czerwony i żółty pokroić na paski i ułożyć na kanapkach.

Kanapki świąteczne
Kanapki świąteczne na grzance z chrzanem rzeżuchą i kotletem
Kanapki świąteczne
Grzanki z ciemnego chleba z chrzanem i rzeżuchą
Kanapki świąteczne
Grzanki z ciemnego pieczywa po usmażeniu posmarowane chrzanem
Kanapki świąteczne
Grzanki z ciemnego chleba posmarowane masłem w trakcie smazenia