Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kandyzowana skórka pomarańczowa to doskonały dodatek np do pierników.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

Kandyzowana skórka pomarańczowa

 

  • 220 g skórka z pomarańczy,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 0,5 szklanki woda

 

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Skórkę z pomarańczy pokroić na dowolny kształt i na dowolną grubość.
Następnie zalać wodą i gotować , żeby pozbyć się z niej smaku goryczki (tak powtarzamy gotowanie 3 razy) gotujemy za każdym razem około 5min.
Następnie odcedzamy ostatnią wodę i zaczynamy gotować syrop. Cukier zalać wodą następnie gotować do momentu kiedy będzie on bulgotał i w tedy dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy żeby się nam nie przypaliło .
Tak przygotowane skórki z pomarańczy gotujemy około 20min na wolnym ogniu a następnie przekładamy jeszcze gorące do słoika , słoików i zakręcamy.