Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kandyzowana skórka z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Skórka kandyzowana z pomarańczy to wspaniały dodatek do serników, maku i deserów. Bardzo łatwa do przygotowania.

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Składniki:

Kandyzowana skórka z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka z pomarańczy
Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać. Skórkę włożyć do miski, zalać zimną wodą, moczyć przez 1- 2 dni, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnego dnia zagotować 2-3 razy wylać wodę zmieniając na czystą. Następnie ze skórki usunąć białą błonkę a skórkę pokroić w kostkę. Do garnka wlać pół szklanki wody, dodać cukier i ugotować syrop, wsypać skórkę i gotować ciągle mieszając do momentu, aż skórka będzie szklista i miękka. Gorącą przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.