MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Kandyzowana skórka pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta w wykonaniu domowa kandyzowana skórka pomarańczy.

Kandyzowana skórka pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kandyzowana skórka pomarańczy

 

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka pomarańczy
Pomarańcze dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę obrać bardzo cienko. Jeśli pod skórką jest jeszcze jej biała część, to należy ją usunąć, ponieważ odpowiedzialna jest za gorzki smak. W garnku zagotować wodę z cukrem trzcinowym. Gdy syrop zacznie się pienić wrzucić do niego paski skórki pomarańczy. Całość gotować przez około 20-30 minut, aż skórka stanie się lekko szklista. Po tym czasie skórkę wyjąć i rozłożyc pojedynczo na talerzyku do wystygnięcia. Po około 30 minutach, kiedy cukier zacznie się krystalizować, i skórki przestaną być mocno lepkie, skórkę można pokroić na małe kawałeczki. Przechowywać w szczelnie zmkniętym słoiczku, żeby skórka nie straciła aromatu.
Kandyzowana skórka pomarańczy
Skórkę z pomarańczy obrać bardzo cienko i usunąć białe części
Kandyzowana skórka pomarańczy
Zagotować syrop z wody i cukru trzcinowego
Kandyzowana skórka pomarańczy
Do pieniącego się syropu włożyć paski skórki pomarańczy
Kandyzowana skórka pomarańczy
Szkliste skórki pomarańczowe wyłożyć pojedynczo do ostygnięcia