Sposób przygotowania:
Kandyzowane cytrynki do napojów
Owoce porządnie wyszorować. Osuszyć. Z największej cytryny zetrzeć skórkę. Resztę owoców porządnie obrać, pozbawiając białych części. Pokroić cytryny w plastry o grubości 3-4 mm. Przełożyć plastry do garnka, dodać startą skórkę. Wsypać 3/4 szklanki cukru i wlać 250 ml wody,dokładnie wymieszać. Postawić na ogień, zagotować. Gotować do momentu aż syrop zmniejszy swoją objętość o mniej więcej 1/3. Przecedzić cytryny i pozostawić do lekkiego ostygnięcia i odcieknięcia. Przełożyć do słoiczka, wsypać pozostały przewidziany cukier. Zakręcić słoik i postawić go do góry nogami do całkowitego wystygnięcia cytryn. Trzymać w lodówce. Dodawać po małej łyżeczce do ulubionego napoju. Ja swoje cytrynki zrobiłam w sobotę rano i nadal są bardzo smaczne i szybko znikają:)