monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kandyzowane cytrynki do napojów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny dodatek do herbaty, wody mineralnej lub do zjedzenia łyżką(u mnie tak się stało:))

Kandyzowane cytrynki do napojów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kandyzowane cytrynki do napojów

 

  • 3 cytryny
  • 1-2 limetki
  • 250 ml wody
  • 3/4 szklanki cukru+2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kandyzowane cytrynki do napojów
Owoce porządnie wyszorować. Osuszyć. Z największej cytryny zetrzeć skórkę. Resztę owoców porządnie obrać, pozbawiając białych części. Pokroić cytryny w plastry o grubości 3-4 mm. Przełożyć plastry do garnka, dodać startą skórkę. Wsypać 3/4 szklanki cukru i wlać 250 ml wody,dokładnie wymieszać. Postawić na ogień, zagotować. Gotować do momentu aż syrop zmniejszy swoją objętość o mniej więcej 1/3. Przecedzić cytryny i pozostawić do lekkiego ostygnięcia i odcieknięcia. Przełożyć do słoiczka, wsypać pozostały przewidziany cukier. Zakręcić słoik i postawić go do góry nogami do całkowitego wystygnięcia cytryn. Trzymać w lodówce. Dodawać po małej łyżeczce do ulubionego napoju. Ja swoje cytrynki zrobiłam w sobotę rano i nadal są bardzo smaczne i szybko znikają:)
Kandyzowane cytrynki do napojów
Z jednej cytryny zetrzeć skórkę resztę obrać i pokroić w plastry
Kandyzowane cytrynki do napojów
plastry przełożyć do garnka i zasypać 3/4 szklanki wody
Kandyzowane cytrynki do napojów
dolać wodę zamieszać i zagotować
Kandyzowane cytrynki do napojów
Cytryny przełożyć do słoika zasypać resztą cukru i postawić do góry nogami do całkowitego ostygnięcia